Poziv na edukativnu pješačku turu povodom Svjetskog dana planina


10. dec: Svjetski dan planina - Edukativna tura Borići-M. Vratlo-pl. dom
Organizator: Agencija za razvoj i zaštitu Orjena i PK “Subra”
Ciljna grupa: osobe u bar minimalnoj kondiciji, voljne da vide, čuju i primjene nešto novo
Kontakt osoba: Željko Starčević (Agencija Orjen), tel: 069 360 803

Svjetske klimatske promjene imaju, u kombinaciji sa ostalim faktorima, uticaj i na život na planinama, pa tako i na Orjenu. Dio njih moće se vidjeti i doživjeti na edukativnmoj turi planiranoj za nedelju. Polazak je od bivšeg motela “Borići” (800 m n.v.),  u 10h. Prilikom pješačke ture, će se obići teren koji je u posljednjih 100 godina, postepenim gubitkom ekonomske snage sela, pretrpio znatne izmjene, kako negativne, tako i neke pozitivne. Uz vođenje i izlaganje Željka Starčevića iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, pješačiće se kroz Perov do, nekadašnju poljoprivredno-stočarsku oblast, da bi se zatim preko Malog vratla prešlo dublje u planinu, u prostor Kamenske planine, kraja koji je danas znatno šumovitiji nego što je to bio početkom 20-og vijeka, kada se još uvijek intezivno koristio. S druge strane, ovaj povratak šume zadnjih godina sve više ugrožavaju neobično jake suše i dugotrajne vrućine, koje utiču na rubne dijelove nove šume. Kod planinarskog doma “Za Vratlom” (1160 m) predviđena je pauza (sa priganicama i osvježenjem), ali i upoznavanje sa mogućnostima savremene održive gradnje i njenom spoju sa zaštićenim područjima i mogućnostima koje se pružaju u razvoju raznih vidova eko-turizma.

Edukativna tura, događaj je iz zajedničkog kalendara „Orjen, planina kraj mora“, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, a organizatori pojedinačnih dešavanja su PK „Subra“, NVO Orjen Outdoor, AK „Niskogorci“, Sekretarijat za komunalne poslove i ekologiju, MZ Kameno-Žlijebi, MZ Sušćepan-Ratiševina-Trebesin, NVO „Orka“, konoba Sikimić , NVO ”Eko Boka” i paraglajding klub “Adriafly”. Program se realizuje uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

Tura, računajući pauze i povratak, traje ko 4 sata (do 14h), Organizator, Agencija za razvoj i zaštu Orjena, obezbjeđuju vođenje, dok će grupu u domu ugostiti planinarski klub „Subra“. Učešće na događaju je besplatno. Učestvuje se na sopstvenu odgovornost, odnosno za maloljetne na odgovornost roditelja ili staratelja.

Počevši od 2003, proglasom Generalne skupština UN, 11. decembar se obilježava kao Svjetski dan planina, te se tom prilikom dodatno ukazuje na potrebu stalnog ukazivanja na golemi značaj planina i njihovog održivog razvoja za očuvanje kvalitetnog života stanovništva. Ovogodišnje globalne teme su stavljene pod naslov “Planine pod pritiskom: klima, glad, migracije”. Naime, klimatske promjene negativno utiču i na život ljudi u planini, što dodatno pojačava tendenciju iseljavanja stanovnika planina u gradske centre ili njihovu prekograničnu migraciju. Iseljavanje iz planinskih područja rezultiraće neprocenjivim gubicima u pogledu ekosistema i očuvanja kulturne raznolikosti i agrobiodiverziteta. Promišljenim ulaganjima u planinske krajeve mogu ublažiti teški životni uslovi u ovim zajednicama i preokrenuti migracioni trendovi.

Agencija za razvoj i zaštitu Orjena


Prijatelji


Korisni Linkovi

Ministarstvo prosvjete i sporta
Ministarstvo odrzivog razvoja i turizma
Kancelarija za mlade
Ispitni centar
Planinarski Savez Srbije
Planinska Sveza Slovenije
Planinarski savez Bosne i Hercegovine
Planinarski savez Hrvatske
Planinarski savez Makedonije
Planinarski savez Turske
SUMMITPOST
www.uiaa.ch

Meteo